Het grofvuilophaal-project

Het grofvuilophaal-project is één van de belangrijkste projecten van Lewenborg doet.

Lees hier alles over de spelregels en het ontstaan van het project.

De spelregels

Voor het ophalen van grofvuil gelden een aantal spelregels, hieronder lees je welke dat zijn.

Je maakt een afspraak

Van te voren maak je een afspraak om grofvuil te laten ophalen. Daarbij geef je duidelijk aan wat je wilt laten ophalen. Stuur afbeeldingen mee, indien mogelijk

Zorg dat je spullen klaarstaan

De spullen moeten klaarstaan, zodat ze direct ingeladen kunnen worden. Meehelpen met inladen stellen we zeer op prijs!

We maken gebruik van jouw afvalpas

We zijn je grofvuilpas nodig om je spullen bij het afvalbrengstation in te leveren. Daarna krijg je de pas weer terug (zie ook algemene voorwaarden) Zonder deze pas kunnen we je niet van dienst zijn!

Afval halen we op van de begane grond

We halen geen spullen uit portieken of van verdiepingen. We zijn namelijk geen gecertificeerde verhuizers en zijn zuinig op onze vrijwilligers

Betaling & tarieven

  • Betaling geschiedt vooralsnog  contant en binnenkort ook via pinbetaling vooraf.
  • Tarieven (bijdrage in de kosten van vervoer, benzine)
  • € 12,50 aanhangerhoeveelheid
  • Buslading 20 euro* (voorlopig doen we alleen ritten per aanhanger. Je kunt je wel aanmelden voor grotere hoeveelheden)

Zorg dat het er netjes bij staat

Spullen moeten niet al te vies of nat zijn en er mogen geen scherpe randen of uitstekende spijkers en schroeven aan zitten. Safety first!

Spullen die je mag aanbieden zijn

  • grofvuil en hout, meubilair, laminaat, schuttingen, bedden, matrassen, bedbodems, plastic, speelobjecten
  • oud ijzer, fietsen
  • elektrische apparaten: alle e-waste: apparaten met een snoer eraan

Spullen die je niet mag aanbieden zijn

  • Asbest
  • bouw- en sloopafval
  • snoei- en tuinafval
  • klein chemisch afval (zie daarvoor de afvalwijzer voor de inlevermomenten bij de chemokar)

Voor en door wijkbewoners

Het grofvuilophaalproject is bedoeld voor bewoners van Lewenborg, die zelf niet de beschikking hebben over een auto, of eiemand in de omgeving die kan bijspringen. Daarnaast ligt de focus op degenen met een laag inkomen.  Het project wordt gerund door vrijwilligers. We vragen alleen een bijdrage in de kosten van de huur van de auto/ aanhanger en de benzine.

Ontstaansgeschiedenis

Vanuit jarenlange betrokkenheid met de wijk en de organisatie van een aantal milieustraten voor de wijk, kwam steeds de wens vanuit bewoners naar voren dat ze graag vaker een moment zouden hebben om van hun grofvuil af te komen. Hierbij gaat het allereerst om de mensen die niet de beschikking over een auto hebben. Daarnaast zijn het vaak mensen die alleenstaand zijn, geen kinderen of buren hebben die hen hierbij kunnen helpen en die vaak beperkte financiële middelen hebben.
Deze combinatie maakt dat er een groep bewoners in Lewenborg is voor wie het erg moeilijk wordt om van hun grofvuil af te komen.
Juist voor hun is deze nieuwe service in de wijk bedoeld.

De gemeente kan de stadswijken maar in beperkte mate voorzien van een tijdelijke milieustraat. Terwijl de behoefte eraan wel groot is. Daarom is een bewonersinitiatief dat het gat in deze behoefte opvult, wel nodig.
De wijkvernieuwing met het instellen van het wijkbudget kwam daarom als geroepen. Bewoners konden zelf een idee voor de wijk indienen, (in 2023 kan dat opnieuw!) en ideeën die de meeste stemmen kregen, konden budget krijgen om gerealiseerd te worden. Het grofvuilproject werd door bewoners gekozen en kon dus gerealiseerd worden.

Saskia Osinga, projectleider Lewenborg Doet

Wijkbewoners die een beroep op deze service doen, betalen alleen een bijdrage voor de huur van de bus en de benzinekosten.

Lewenborg doet