Statiegeld op blik: even wennen?

Sinds 1 april van dit jaar zit er statiegeld op blikjes. De emballage-automaten van de supermarkten in het hele land zijn er op aangepast; een flinke operatie waardoor de invoering van het statiegeld zelfs nog enkele maanden vertraging opliep.
Maar nu kun je dus bij supermarkten naast je lege statiegeldflessen ook blikjes kwijt in de automaat.

Computer says: No!


Het inleveren is nog niet helemaal een geoliede machine; voor iedereen is het wennen.
Dat levert de nodige taferelen op bij de supermarkt: mensen die alles van de hele maand in één keer willen inleveren, waardoor rijen bij de automaat ontstaan (met de onvermijdelijke weigering van de machine om bepaalde blikjes en flesjes in te nemen, “computer says no”).

Als je een blikje van vóór de invoering van het statiegeld invoert, krijg je eveneens een foutmelding: helaas die blikjes doen niet mee en zijn niet ineens toch geld waard.
De machines zelf hebben nog wel eens kinderziektes, maar ga er maar vanuit dat alles went en op den duur goed gaat.

Tip: nooit meer plakkerige blikjes! 


Mensen klagen wel over het ongemak van al die plakkerige  blikjes inleveren bij de supermarkt. Ik zag al iemand met plastic handschoenen aan, drie tassen met blikjes inleveren.
Maar het is heel eenvoudig om de blikjes schoon en droog te krijgen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is ze op de kop in de spoelbak van het aanrecht te zetten (bijvoorbeeld gedurende de nacht). De volgende dag zijn ze schoon en droog!
Zo kom je goed beslagen ten ijs, heb je nooit meer plakkerige blikjes (je kan ze ook drogen op een stukje keukenpapier).

Minder blik op straat

Sinds de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes zien we ze beduidend minder terug in het straatbeeld.
Liggen ze er toch, zijn er altijd wel passanten die ze meenemen voor het statiegeld. (Zwerfvuil opruimen was nog nooit zo leuk: het geld ligt op straat!)

Statiegeldbeugels

Vooral in grote steden zijn er klachten over mensen die in vuilnisbakken graaien, op zoek naar statiegeld. Niet zelden heeft dit een ravage tot gevolg en dat was nou ook weer niet de bedoeling.

Daar is al wat op gevonden: de statiegeldbeugel: die kan bevestigd worden aan prullenbakken buiten en daar kun je je statiegeldflesje of blikje in hangen. Iemand anders kan hem dan weer meenemen en het statiegeld incasseren.  Blikjesjagers hoeven niet meer te graaien: win win! Wellicht komen er in Lewenborg statiegeldbeugels op flessen.

Milieuwinst

De belangrijkste reden voor statiegeld op flesjes en blikjes is de milieuwinst. Milieu Centraal becijferde dat er in 2021 zo’n 150 miljoen blikjes in Nederland in de natuur terechtkwamen. Het duurt meer dan een halve eeuw (!) voordat het blik in de natuur wordt afgebroken. 

Lewenborg doet