Deze vrijdag is het weer afvalvrijdag

Koop slim, verspil minder (= pure winst voor je portemonnee)

Tips tegen voedselverspilling

Dagelijks belandt er veel voedsel bij het afval. Dat is zonde, want het heeft veel impact op het milieu. En het kost je onnodig veel geld. Je verliest per jaar gemiddeld 140 euro, bij een gemiddeld gezin gaat het al gauw om bijna 600 euro. Het kan ook anders. In dit artikel geven je praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan en veel geld te besparen…

Check wat je in je (koel)kast hebt staan

De eerste tip is een open deur. Check voor je naar de winkel gaat wat je nog in de (koel)kast hebt staan. Wat je hebt, hoef je immers niet te kopen.

Maak een slimme indeling in je kast

Met een overzichtelijke indeling van je koelkast / voorraadkast weet je beter wat je al hebt. Plaats dezelfde producten bij elkaar op houdbaarheidsdatum: first in, first out. Daarmee bedoelen we: zet nieuwe producten achteraan, zodat je de oudste producten als eerste opmaakt. En ook handig: kies in je koelkast bijvoorbeeld één plank waar alle restjes bewaart. Dan weet je wat je snel moet opeten.

Let op houdbaarheidsdata

Ook zo’n bekende: controleer de houdbaarheidsdata van producten en gebruik eerst de producten die het snelst op moeten. Vergeet niet dat de ‘Ten minste houdbaar tot datum’ (THT-datum) een richtlijn is. Veel producten zijn na deze datum nog veilig te eten. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum.
Op bederfelijke producten staat een ‘Te gebruiken tot datum’ (TGT-datum). Dit is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór de THT-datum.

Maak een boodschappenlijstje

Nog zo’n klassieker: schrijf zo precies mogelijk op wat je nodig hebt op basis van de boodschappen die je al in huis hebt. Als jij van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Wist je dat als je een boodschappenlijstje maakt je 40% minder voedsel verspilt? Dat merk je ook in je portemonnee.

Doe boodschappen voor meerdere dagen

Plan wat jij de komende dagen gaat eten. Sommige mensen maken een weekmenu. Kies wat bij je past. Door je maaltijden voor meerdere dagen vooruit te plannen, hoef je minder vaak boodschappen te doen. Dat bespaart niet alleen tijd en geld, maar mindert ook de kans op impulsaankopen.

Kook op maat

Bereid precies de hoeveelheid eten die je nodig hebt, zonder te veel te maken. Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker voor het afmeten. Houd rekening met kleine en grote eters.

Heb je toch per ongeluk over: invriezen of weggeven

Heb jij toch nog wat eten over, vries het dan met een bakje in voor later gebruik, deel het met vrienden / buren die er blij mee zijn of eet het volgende dag als lunch. Op deze manier geef je het overgebleven eten een nieuw doel en zorg je ervoor dat niets verloren gaat.

Koken met kliekjes

Gebruik restjes en ingrediënten die op moeten in creatieve gerechten. Tegenwoordig vind jij online veel leuke recepten, zoals op www.milieucentraal.nl

Gooi voedsel correct weg

Als je voedsel toch moet weggooien, doe dit dan bij het GFT-afval. Altijd zonder verpakking. Als je geen GFT-bak hebt, gooi het dan zonder verpakking in de container. Van GFT-afval kunnen we compost maken, maar niet van oud brood in een zak. Dat gaat in de verbrandingsoven.

Houd rekening met de temperatuur

Bij een juiste temperatuur blijft voedsel langer goed. Extreem belangrijk op warme dagen. Wist je dat bij een koelkasttemperatuur van 4 graden voedsel het langst houdbaar blijft?

Wist-je-datjes

En nu we toch bezig zijn, nog enkele wist-je-datjes…

  • Wist je dat appels en peren langer goed blijven in de koelkast? Terwijl je komkommer, paprika en tomaat beter buiten de koelkast kunt bewaren. Met de ja-neesticker van het Voedingscentrum of de online Bewaarwijzer weet je precies wat wel en wat niet in de koelkast hoort. (zie www.voedingscentrum.nl)
  • Wist je dat brood het meest verspilde brood is in Nederland? Een van de meest gegeven redenen door Nederlanders hiervoor was dat het brood niet meer vers was. Daar kun je gelukkig veel aan doen. Bijvoorbeeld door er een tosti, broodpizza of croutons van te maken.
  • En over brood gesproken, wist je dat het voeren van brood aan vogels slecht is? Vogels worden er ziek van. Brood dat in het water komt en de uitwerpselen van de vogels verslechteren de waterkwaliteit en vissen kunnen vissen daarvan sterven. Op etensresten komen overigens ook ratten af. Dus niet handig om te doen.
  • En een laatste, wist je dat er een gratis receptenboekje is om voedselverspilling te voorkomen? Super handig! https://samentegenvoedselverspilling.nl/kennisbank/kb-receptenboekje

Impact op het milieu
Al het eten dat op ons bord belandt, is ergens geproduceerd. Daarvoor zijn grondstoffen, verpakkingen, energie en transport nodig. Als het dan niet wordt opgegeten en bij het afval komt, verspillen we onnodig veel middelen. Minder verspillen = minder grondstoffen = minder energie = pure winst voor het klimaat en je portemonnee.

Voedselverspilling in Nederland
In Nederland gooien we thuis gemiddeld 33,4 kg eetbaar voedsel ­– dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. 4,8 kg voedsel hiervan zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil. In totaal verspillen we thuis 9% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van € 140 euro per persoon per jaar.

Bron: gemeente Groningen www.groningenafvalvrij.nl

Lewenborg doet